DITSPONIBILITAT, MALGRAT TOT

Vinc amb vós, Senyor, però…
La disponibilitat i la bona voluntat de les persones que s’acosten a Jesús i volen seguir-lo és admirable. Però també són reals les dificultats que poden enterbolir o fer malbé aquest desig i aquesta voluntat. Ho veiem en l’evangeli d’avui. «Us seguiré pertot arreu on anireu.» I Jesús li diu, alerta, tingues present que …O bé, “Vinc amb Vós, però primer…” O els mateixos Jaume i Joan que en veure que no els volen rebre ja tenen a punt l’amenaça i el càstig.
Jesús ens convida a la serenor, a pensar-nos-ho dues vegades, a una actuació no fruit d’un moment lúcid, sinó madurada en la convicció i el compromís permanent. Però ens convida a ser-hi! Ens crida a fer saber als altres allò que Déu vol (aquest és el profeta) i a viure en la llibertat pròpia del qui estima sense retrets, sense exclusions, sense buscar res a canvi.
El relat de la primera lectura és tota una lliçó: Elies, se’n va a trobar Eliseu que el Senyor l’ha escollit per ser el seu successor. Elies era profeta i troba Eliseu en el seu treball, estava llaurant amb la seva parella de bous, el troba prop de casa seva, en la vida ordinària, enmig de les persones i la feina habituals, però atent al que passa. I la seva resposta és immediata. Estar atents a la vida per veure què vol de nosaltres el Senyor i ser prou decidits i valents per portar-ho a terme, no com un jou que ens ha caigut a sobre sinó amb l’agraïment de saber-nos col•laboradors seus. Lliures sempre per dir sí o no, lliures sempre per deixar-ho per més endavant o que ho facin els altres, sabent-nos convidats a fer nostra l’aventura de la donació.
Jesús ens demana ser-hi a totes, però es fa càrrec de la nostra feblesa, i coneix les nostres indecisions. Malgrat tot, l’exigència de Jesús ens fa sortir de la nostra mediocritat i ens empeny a alliberar-nos de prejudicis i de pors que ens espanten i no ens deixen ser nosaltres mateixos. L’eucaristia és la font on venim a beure i on podem trobar força per avançar en el nostre compromís i en la missió que el Senyor ens encomana, No deixem mai de venir-hi, per trobar en ella llum, decisió, companyia i coratge per seguir essent testimonis de Jesús.