FEM NOSTRE SANT JOSEP

Publicat al Dissabte, 11 de desembre de 2021

Advent 2021

Com acull la realitat, les situacions que se li presenten, els dubtes, els somnis…

Sant Josep reflexiona sobre la situació que li toca viure, a vegades amb angoixa, acull la voluntat de Déu, el seu projecte.
Josep ens ensenya que tenir fe en Déu inclou creure que Ell pot actuar fins i tot a través de les nostres pors, de les nostres fragilitats, de la nostra debilitat. I ens ensenya que, enmig de les tempestes de la vida, no hem de tenir por de cedir a Déu el timó de la nostra barca. De vegades nosaltres voldríem tenir-ho tot sota control, però Ell té sempre una mirada més àmplia.
A través dels somnis Déu revela el seu designi a Josep i li fa saber el seu pla de salvació. En la Bíblia, com en tots els pobles antics, els somnis eren considerats uns mitjans pels quals Déu manifestava la seva voluntat.
Josep esdevé un model d’obediència a Déu, per damunt de les pors i les reticències que ens angoixen. Molt sovint hi ha fets en la nostra vida, el significat dels quals no entenem. En lloc de reaccionar amb decepció o rebel·lió Josep ens ensenya a deixar de banda els raonaments i les pors i donar pas al que s’esdevé i per més misteriós i difícil que sembli, assumir-ho amb responsabilitat per reconciliar-nos amb la nostra pròpia història i no ser presoners de les nostres expectatives i conseqüents decepcions.
Josep no és un home resignat sinó fort i valent, capaç d’acollir la vida tal com és. A cada circumstància de la vida, Josep sap pronunciar el seu “fiat” com Maria a l’Anunciació. És així com Jesús va aprendre, sota el mestratge de Sant Josep, a fer la voluntat del Pare. També d’ell n’hem d’aprendre nosaltres.