Sobre la xerrada de Rosa Cendón

Publicat al Diumenge, 3 de maig de 2015
El passat diumenge dia 12 de Maig, Mans Unides va tenir la sort de poder escoltar a Rosa Cendón  i així poder-nos fer partícips d’una realitat que a tothom esfereeix, però que en realitat l’acostumem a mirar de lluny. Com creiem que va ser molt interessant us fem un resum del que va ser la xerrada:

Aquests dies ens arriben, malauradament massa sovint, notícies sobre pasteres que no arriben al seu destí. 700 persones ofegades al mig del Mediterrani, més víctimes a sumar a la llarga llista. Sentirem moltes opinions, però el mes passat a Centelles vam tenir el plaer de sentir la veu d’una persona que treballa amb cos i ànima perquè la veu d’aquestes víctimes (i d’altres que arriben en diferents mitjans de transport) no quedi ofegada al mig del mar. Rosa Cendón, en nom de l’associació Cor Blau Cat, ens va explicar la situació actual a Catalunya del tràfic de persones. Aprofitant l’exposició “El món en femení” de Mans Unides, que hem tingut durant quinze dies a la capella de Jesús, la Rosa ens va oferir una xerrada molt complerta on ens va fer obrir els ulls. La situació de pobresa d’alguns països no ens queda tant lluny com ens pensem, convivim amb aquesta realitat dia a dia, i nosaltres també en som responsables. No es tracta de culpabilitzar a la societat civil, però si empoderar-nos per poder exigir major transparència als nostres polítics, una llei que reguli el tràfic de persones al nostre país, apropar-nos a la realitat dels nostres veïns. Aquí tenim unes paraules, una gran declaració d’intencions, extretes de la seva pàgina web:

Cor Blau Cat som un grup de persones sensibilitzades amb la situació de les persones víctimes del tràfic d’éssers humans. Alguns/es de nosaltres som professionals que tenim un contacte directe amb les víctimes o amb aquesta realitat; d’altres som persones que tenim coneixement d’aquesta flagrant violació de Drets Humans i no restem indiferents.

Actualment Rosa Cendón treballa al Sicar, l’Obra Social d’Adoratrius, ha participat en un curs contra el tràfic de persones, al costat directament de les víctimes, i també, com hem dit anteriorment, amb l’associació Cor Blau Cat, sorgida arran de la iniciativa de Nacions Unides, Cor Blau, on finalment l’organisme ha decidit posar un dia internacional contra el tràfic de persones, 30 de juliol, i iniciar campanyes de sensibilització i aconseguir l’eradicació d’aquesta esclavitud del segle XXI. Per acabar d’arrodonir la jornada, la Cristina Piñol, també en nom de Cor Blau Cat, va dinamitzar una sèrie de jocs amb els nens que es van acostar fins a l’exposició, fent-los conscients d’aquesta realitat. Actualment estan iniciant projectes per les escoles per fer arribar el missatge als més joves. Des d’aquí us animem a visitar la seva pàgina: https://corblaucat.wordpress.com/ i a sumar-vos a la campanya.

SICAR cat és un dels programes que desenvolupa l’entitat RELIGIOSES ADORATRIUS, que va ser fundada l’any 1856,