Benvolguts companys, des de gener no hem penjat cap comunicació i no ha sigut perquè Mans Unides hagi suspès el seu treball, sinó perquè el grup de Centelles ha tingut alguns entrebancs de salut, ja superats, gràcies a Déu.
Com que tenim diferents continguts, procurarem detallar-los ordenadament.
Volem informar-vos sobre l’actuació de Mans Unides durant la guerra d’Ucraïna, doncs veus diverses han mostrat l’estranyesa que els nostres voluntaris no estiguessin actuant com ho feien altres ONG’S. Des de Madrid ens envien aquest comunicat que transcrivim:
“Mans Unides fonamenta el seu treball a l’Evangeli i en valors com la dignitat de tota persona, la solidaritat o el bé comú. Per aquesta raó, cap tragèdia humana no ens és aliena ni indiferent, encara que tingui lloc en una zona del planeta on no duem a terme la nostra feina de suport a projectes concrets de desenvolupament.
Aquest és el cas d’Ucraïna. Un país europeu que s’ha vist envoltat d’una guerra sense sentit, com totes. Ens importen les guerres i les seves terribles conseqüències, i treballem dia a dia perquè no s’oblidin, fins i tot les més oblidades, i per pal·liar-ne els efectes; així que no podem romandre indiferents ni oblidar, tampoc, alguna cosa que passa al nostre propi continent. .. i les conseqüències del qual ja estan traspassant fronteres.
Mans Unides es va unir el 2 de març, Dimecres de Cendra, a la jornada de dejuni i oració convocada pel papa Francesc per recolzar les víctimes del conflicte que acabava de començar i per demanar-ne la fi.
Com a membres de CIDSE, l’aliança europea d’organitzacions catòliques de desenvolupament, ens hem adherit a la “condemna enèrgica de l’ús de la violència, instant a tot arreu involucrades a treballar per una solució diplomàtica com a única forma de tornar la pau a la regió”.
Així mateix, donem suport a les paraules recollides al comunicat de Caritas Internationalis: “És deure de la comunitat internacional protegir el poble ucraïnès i garantir el seu accés a assistència vital”. Caritas Internationalis insisteix que totes les persones puguin accedir a l’assistència humanitària, en particular les més vulnerables, i que es garanteixi la llibertat de moviment per als que fugen del conflicte. “Tots estem cridats a actuar. El que està passant a Ucraïna està posant en perill l’estabilitat i la pau internacionals i, com va subratllar el Sant Pare, està ‘desacreditant el dret internacional’”. En el cas d’Ucraïna, en tractar-se d’un país europeu i, per tant, on no hem treballat mai, Mans Unides no disposa de socis locals ni tampoc de la logística o infraestructures necessàries per oferir ajuda de forma directa.
Per aquesta raó, remetem a tot aquell que vulgui col·laborar que ho faci a través de Càritas, la nostra organització germana, que disposa de la logística adequada, que té activades campanyes d’emergència i que ja hi està treballant per ajudar, a les fronteres, milers de persones que arriben diàriament.
Des del passat dia 24 de febrer, quan Rússia va decidir envair Ucraïna i començar amb la seva escalada de violència, aquestes necessitats s’han anat incrementant a la població que fuig del conflicte, i els socis i donants de Mans Unides no han deixat de manifestar la seva preocupació a l’organització.
Per aquesta raó, i perquè cap tragèdia humana ens és aliena ni indiferent, Mans Unides ja ha fet efectiva la donació de 25.000 euros als fons de Càritas Espanya perquè, en coordinació amb Càritas Ucraïna, serveixin per pal·liar el patiment de les víctimes de aquest conflicte: morts, ferits, desplaçats, refugiats… persones, en definitiva, que han vist canviar les seves vides de forma dramàtica per decisions polítiques de les quals no en tenen culpa”
Després d’aquesta explicació volem donar-vos la nostra opinió. Sentim molt la tragèdia que els toca patir els nostres germans ucraïnesos, perquè no podem fer res, només acollir-los com s’està fent, amb el braços oberts i facilitant tant com puguem la seva ubicació.
També ens agradaria veure i haver vist aquests braços oberts a tots els que s’han jugat la vida en el mar i en moltes fronteres.
Cada dia moren a Ucraïna soldats i civils però en les diferents guerres que tenim actives en el món moren també bàrbarament a vegades dones, nens i nenes que desgraciadament des de el seu naixement no coneixen el significat de la paraula PAU i els nostres mitjans de comunicació ignoren la seva existència. Ens preguntem: parlant d’emigrants haurem de pensar que hi ha categories? O simplement, com que ho tenim massa a prop, pot més el nostre sentit de sobreviure……..
Mentrestant la guerra d’Ucraïna segueix el seu cruel camí Mans Unides hem estat ajudant en diferents fronts del resta del món. A la nostra web podeu comprovar com durant el mes de març hem treballat i denunciat que cal comprometre’s i treballar perquè no creixi més la desigualtat. Haití, República Dominicana i l’Índia, han necessitat ajuda alimentària i de suport.
Demanem urgentment que es preguin mesures sobre les conseqüències del canvi climàtic en les poblacions mes pobres.
Aquets punts últimament redactats, no surten a les noticies però provoquen igualment víctimes, tantes com les que produeixen les guerres, però la seva mort és deguda a la fam i a la malaltia
Aquest any organitzem de nou la Tómbola. Ara, al mes de juny, ja comencem a posar fil a l’agulla a un treball que ens porta molta feina i nervis, però que també ens dóna molts moments de complicitats, i satisfaccions. Sabem que és un petit gra de sorra però estem molt contens de portar tants anys amb aquest projecte i que la gent del poble se’l senti tan seu. Esperem que aquest any torni a tenir l’acollida que ha tingut sempre, tant pel que fa als voluntaris com als participants. Us recordem que si us ve de gust donar-nos un cop de mà, ja sigui amb donatius de material que hagueu fet com de “mà d’obra”, ens podeu trobar els dijous a la tarda al nostre local (al costat de la rectoria) i allà us explicarem com ho heu de fer. Tota ajuda és benvinguda.
I per últim a Mans Unides també estem fent canvis: el cap de setmana del 14 i 15 de maig l’assemblea de delegades a Madrid va escollir en primera votació a Cecilia Pilar Garcia com a nova presidenta de l’entitat a nivell estatal. Cecilia Pilar és llicenciada en Geografia i Història per la Universitat Complutense de Madrid, encara que la major part de la seva carrera professional l’hagi exercida en el món de la Comunicació i el Màrqueting. La nova presidenta de Mans Unides va entrar a treballar en l’organització com a voluntària l’any 2010, després d’haver col·laborat en diverses tasques de voluntariat en diferents ONG. Com a voluntària, Cecilia Pilar ha dut a terme tasques en diferents departaments i àrees de Mans Unides, la qual cosa li permet tenir un ampli coneixement del funcionament i l’estructura de l’ONG. Després de passar cinc anys en el Departament d’Amèrica, va ser nomenada coordinadora del Festival de Clipmetratges, que organitza l’àrea d’Educació per al Desenvolupament de Mans Unides. Els últims cinc anys –i fins a l’actualitat- ha estat responsable de l’Àrea de Comunicació i Presència Pública de l’ONG. Desitgem que puguem ajudar-la a continuar treballant amb la il·lusió i esperança de poder aconseguir un món mes just.