En una de les classes del curs d’ Introducció a l’Antic Testament, el P. Vilarrubias es va referir als ídols. Els ídols i les idolatries són un dels mals a que fan referència els textos bíblics. I el professor ens va recordar que avui també hi ha ídols que tenen un enorme poder.
El darrer Consell Pastoral va proposar que la reflexió quaresmal d’aquest any a la nostra parròquia tingués com a centre els ídols d’avui, veure quins són i poder-hi actuar.
A l’espera de concretar com ho treballarem, veiem d’entrada que el “diner”, és ídol omnipotent. Però segons com es mira hi ha actituds o “realitats” derivades o prèvies al diner, que en sí mateixes poden vestir-se o disfressar-se d’ídols, com pot ser la “immediatesa”, la “competència” o “competitivitat” o “les ofertes”, per citar forces de l’àmbit econòmic.
Tot preparant aquest treball hem trobat que Teresa Forcades en una entrevista cita a Jon Sobrino per definir els ídols com una “realitat que exigeix sacrificis humans”. Són com l’Anticrist, ja que si fossin realitats de Jesús, donarien la vida. Entre les coses que Forcades comenta, voldria subratllar: “l’esclavatge que exigeix el mercat”, el “context advers de les persones que no tenen temps per parar-se a pensar” o un concepte més pertorbador: “ la por a la llibertat”. Al llarg de la Quaresma que comença dimecres podrem aprofundir en què consisteixen aquests ídols o dèries de la nostra societat.