La façana va tenir almenys dues intervencions. La primera intervenció fou el 1906, tal com ho indica la data gravada a la creu ubicada al vèrtex superior de la façana, mentre que la segona intervenció va tenir lloc l’any 1955 amb l’objectiu d’embellir-la després dels avalots de la guerra civil espanyola. Aquesta intervenció li va donar la fesomia actual i suposà la incorporació dels esgrafiats i la cornisa de remat. L’escultura de pedra que representa Santa Coloma i que presideix la porta principal és també posterior a la guerra. Això no obstant, a la rectoria es conserva encara el cap de l’antiga escultura de Santa Coloma que hi havia a la façana abans de la guerra. Es tracta d’un cap de pedra que mesura 26,5 x 19,5 x 30 cm i que s’ha de datar al segle XVIII entorn dels anys que es va construir l’actual edifici. Es desconeix el seu autor.
Un altre element significatiu de la façana, però que s’ha d’admirar des de l’interior de la nau és el vitrall de la rosassa realitzat per Francesc Niubó Solà, inaugurat el 26 d’agost de 2007 i pagat per Joan Parareda. El vitrall és una al·legoria cristiana a la creu i acull en el centre un colom i una palma, en clara referència a la patrona de la vila. Francesc Niubó, nascut a Badalona però de mare centellenca, s’establí definitivament a Centelles l’any 1995 i arribà al món dels vitralls després de jubilar-se del negoci familiar. En l’actualitat ensenya la tècnica de fer vitralls a l’Escola d’Adults d’Osona Sud.
Miquel Mirambell i Abancó
Historiador de l’Art
Text parcial extret de l’article publicat al programa de la Festa Major de Centelles 2011 dedicat a la celebració dels 300 anys de l’església parroquial