“Palmira a Pardines” passa per Centelles

Publicat al Dissabte, 16 d'abril de 2022

Centelles. Diumenge de Rams, a la tarda es va representar al Centre Parroquial l’espectacle “Palmira a Pardines”, amb Elisenda Rué, veu i actriu, Izan Rubio a la guitarra, sota la direcció de Jordi Lara. Ara ja coneixem una mica més dels talents de l’Elisenda, veïna de Centelles, que ja ha pujat als escenaris com a Mô i ha deixat anar algunes perles plàstiques.
El muntatge teatral combina drama i cant i descriu la tasca de Palmira Jaquetti (1895-1963) per Pardines (Ripollès), durant l’estiu del 1934. Jaquetti treballava per l’Obra del Cançoner Català (1922-1936) i la seva missió era recollir les cançons del saber popular i oral per preservar-les. Jaquetti portava un dietari on anotava el dia a dia, les troballes i hi reflecteix també les dificultats per apropar-se a la gent, a qui en general, qualifica de “gasives”.
A partir d’aquest dietari, ric en detalls i amb una mirada poètica, amb una escenografia minimalista, amb el so dolç de la guitarra de Rubio i la interpretació modelable de Rué se’ns trasllada als paisatges pirinencs i al bell mig de gents i caràcters que ens semblen del passat.
Les persones molt sovint no acabaven d’entendre la finalitat de la missió, semblava que només buscaven la pela o, si sabien cançons, s’havia de tenir una paciència infinita per arrencar-les, apartant temors, dèries i antigues mentalitats socials i de gènere. Rué-Jaquetti dirà que li sembla que trobar les cançons és com trobar trumfos, enlloc de flors. Però de mica en mica van sortint joies de lletres i tonades, moltes d’amor, o de la bellesa de les filles joves, altres d’aires més burlesc. Però totes en català i que donen testimoni de la riquesa de la nostra cultura. Quants es van adonar entre el públic, que si Palmira va fer el trajecte amb tren –per anar a Pardines, podia baixar a Ribes- havia de passar per Centelles?

Aleix Mataró
Centelles,Diumenge, 10 d’abril de 2022